Spoed huisarts

Diabetes

Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een stoornis waarbij de hoeveelheid suiker in uw bloed te hoog is. Daarom spreekt men ook wel van suikerziekte.

Suiker in het bloed (glucose) komt uit de koolhydraten in onze voeding.
Deze bevinden zich niet alleen in zoete producten, zoals limonade, koek en gebak, maar ook in brood, aardappelen en rijst.

icoon-omlaag-geel

De oorzaken

Bij diabetes speelt het hormoon insuline een belangrijke rol. Dit hormoon zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. De hoeveelheid glucose in het bloed stijgt als u iets eet. Insuline stimuleert de cellen dan om meer glucose uit het bloed opnemen. Daardoor wordt het glucosegehalte in het bloed niet te hoog.

Diabetes kan op twee manieren ontstaan:

  • Uw lichaam maakt te weinig insuline aan.
  • Uw lichaam maakt wel insuline aan, maar de cellen zijn minder gevoelig geworden voor insuline. De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen. Daardoor wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog.

Vragen?

Neem contact met ons op

Welke vormen van diabetes heb ik?

Er zijn twee vormen van diabetes:

  • Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier nauwelijks insuline. Deze vorm van diabetes komt vanaf de kinderleeftijd voor.
  • Bij type 2 diabetes zijn de lichaamscellen minder gevoelig geworden voor insuline. Als reactie gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Wanneer dat niet meer lukt, ontstaat een tekort aan insuline. Het glucosegehalte in het bloed wordt dan te hoog. Deze vorm ontstaat meestal pas na het veertigste jaar, maar komt steeds vaker ook op jongere leeftijd voor. Vooral bij mensen die te zwaar zijn.

Vooral bij type 2 diabetes speelt erfelijkheid een rol.

Mensen van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Hindoestaanse afkomst hebben een verhoogd risico op diabetes type 2.

Behandeling van diabetes mellitus

Diabetes is niet te genezen. Het doel van de behandeling is om het glucosegehalte van het bloed normaal te houden. Dat verkleint de kans op klachten en latere gezondheidsproblemen.

Als u gezond leeft en uw glucosewaarden blijven toch te hoog, dan krijgt u tabletten om het glucosegehalte van uw bloed te laten dalen. Als deze onvoldoende helpen, dan moet u insuline gaan gebruiken. Insuline spuit u met een dun naaldje in.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Voor mensen met diabetes is een gezonde leefwijze extra van belang.
Hiervoor raden wij aan regelmatig te bewegen, niet te roken en gezond te eten.
Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonde voeding en extra lichaamsbeweging.

Wat kunnen wij voor u doen?

Als nieuwe diabetespatiënt bezoekt u via de huisarts standaard een bezoek een van onze diëtistes. Zij geven dan een passend advies over welke eet- en drinkgewoontes het beste passen bij uw ziekte. Hiervoor zijn ze speciaal opgeleid

Als het u niet zelf lukt om meer te bewegen, kunt u zich aanmelden bij een sportclub. Onze fysiotherapeuten hebben ook een speciaal beweegprogramma voor diabetespatiënten. Klik hier voor meer informatie.

Medewerkers

Meer lezen over diabetes?

Ik ben op zoek naar

Ga naar de inhoud