Spoed huisarts

Cardio Vasculair Risico management

Patienten met cardiovasculair risico (cardio betekent hart en vasculair bloedvaten) zijn mensen die al hart- en vaatziekten hebben (bijvoorbeeld een hartaanval hebben gehad, een TIA, hersenbloeding of etalagebenen) en mensen met een verhoogd risico hierop.

Risicofactoren zijn onder meer roken, hoge leeftijd, hoge bloeddruk, ongezonde voeding, te veel alcoholgebruik en te weinig lichaamsbeweging. Ook komt het in bepaalde families vaker voor: als u een eerstegraads familielid heeft die jonger is dan 60 jaar en hart en vaatziekte heeft, loopt u meer risico het ook te krijgen.

icoon-omlaag-geel

De oorzaken

Familiair voorkomen (genetisch), roken, overgewicht, hoge bloeddruk, afwijkende bloedwaarden en weinig bewegen.

Wat is CVRM?

Veel mensen in Nederland overlijden aan hart- en vaatziekten. CVRM staat voor CardioVasculairRisicoManagement en richt zich op het voorkomen of vertragen van deze ziekten. Binnen CVRM-programma’s begeleiden huisartsen en praktijkondersteuners samen met de fysiotherapeut en diëtiste mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ze doen dit door de risicofactoren te behandelen en te controleren. Met medicijnen, maar ook met leefstijladviezen. CVRM representeert een nieuwe vorm van zorg. Het is volledig, vernieuwend, bevordert de samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners, maar het belangrijkste: uw persoonlijke situatie staat centraal.

Vragen?

Neem contact met ons op

Voor wie?

Aan het CVRM-programma kunnen twee groepen deelnemen. Mensen die al hart- en vaatziekten hebben en mensen met een verhoogd risico hierop. Risicofactoren zijn onder meer roken, hoge leeftijd, hoge bloeddruk, ongezonde voeding, te veel alcoholgebruik en lichamelijke inactiviteit. Als u een eerstegraads familielid heeft met hart- en vaatziekte en onder de 60 jaar jaar, loopt u ook meer risico.

Patiënten die in aanmerking komen voor CVRM nemen op dit moment al deel aan periodieke controles of zijn onlangs op basis van hun risicofactoren door hun huisarts uitgenodigd om deel te nemen aan de controles.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Een gezonde leefwijze is voor mensen met cardiovasculair risico extra van belang. Hiervoor raden wij u aan regelmatig te bewegen, niet te roken en gezond te eten. Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonde voeding en extra lichaamsbeweging.

Tegenwoordig is het mogelijk uw eigen gezondheid goed in de gaten te houden met meetinstrumenten op de volgende sites:

voedingscentrum.nl (BMI berekenen/voedingsadviezen)
gezondheidsnet.nl (bijvoorbeeld caloriemeter)

Wat kunnen wij voor u doen?

Als bij u een of meerdere risicofactoren aanwezig zijn, kunt u via uw huisarts een afspraak maken voor het CVRM-spreekuur. Van uw huisarts krijgt u zo nodig een laboratoriumformulier mee om bijvoorbeeld uw cholesterolwaarde, suikerspiegel of nierfunctie te laten onderzoeken. De vervolgafspraak maakt u dan bij de assistente voor het hart- en vaatziektenspreekuur (CVRM-su).
Als u al bekend bent met een van bovenstaande aandoeningen, dan spreekt u af met de praktijkassistente CVRM.

Tijdens dit spreekuur kijken we of u adviezen of medicijnen (of juist niet) nodig heeft om uw bloeddruk, cholesterolwaarde of suikergehalte te verlagen. Eventueel neemt u zelf initiatief of krijgt een verwijzing naar:

  • diëtetiek (met verwijzing, weer in basispakket 2013)
  • fysiotherapie (beweegprogramma’s)
  • stoppen-met-roken-spreekuur (weer in basispakket 2013)
  • praktijkassistente

Medewerkers

Meer lezen over Cardio Vasculair Risico

Ik ben op zoek naar

Ga naar de inhoud