Duizeligheid begrijpen

Soms voel je je duizelig, en dat kan verschillende redenen hebben. Het komt bijvoorbeeld door problemen met je oren of als iets niet klopt in je evenwicht. Bij ons weten we dat duizeligheid ingewikkeld is en dat je speciale hulp nodig hebt. Onze fysiotherapeuten begrijpen hoe vervelend duizeligheid kan zijn in je dagelijks leven. Ze willen je helpen om weer de baas te worden over jezelf.

Verschillende soorten duizeligheid

BPPD

BPPD, oftewel Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, is een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid, uitgelokt door bewegingen van het hoofd zoals omhoog kijken, bukken en omdraaien in bed. Gelukkig is deze aandoening goed te behandelen. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het uitvoeren van specifieke manoeuvres, zoals de Epley manoeuvre, die de loszittende kristallen in het binnenoor herpositioneren en hiermee symptomen verlichten. Met gerichte oefeningen en advies streven we ernaar om duizeligheid te verminderen en uw dagelijks functioneren te verbeteren.

Functionele duizeligheid / PPPD

Functionele duizeligheid, ook wel bekend als Persistent Posturale Perceptuele Duizeligheid (PPPD), kan een uitdaging vormen voor degenen die ermee te maken hebben. Deze aandoening wordt gekenmerkt door aanhoudende duizeligheid dat beïnvloed wordt door de lichaamshouding en bewegingen.

PPPD kan heel veel verschillende klachten geven. Voorbeelden van klachten die u kunt hebben, zijn:

  1. Klachten van duizeligheid (met of zonder draaisensatie), instabiliteit, gevoel te deinen/schommelen/heen-en-weer en/of op-en-neer te gaan
  2. Klachten kunnen variëren en zo afwisselend veel of weinig aanwezig zijn
  3. Klachten kunnen toenemen door:
    • Rechtop zitten of staan
    • Zelf bewegen of bewogen worden
    • Het zien van bewegingen, bewegende beelden of drukke patronen

Vaak geven patiënten aan dat ze ook een overgevoeligheid ervaren voor veel prikkels uit de omgeving. Voorbeelden van sterke prikkels zijn: drukke supermarkten, patronen op de vloer of harde en schelle geluiden.

Onze benadering richt zich op het her trainen van het evenwichtssysteem en het verminderen van overgevoeligheid voor beweging en omgevingsprikkels. Met een combinatie van vestibulaire revalidatie en ontspanningstechnieken helpen onze fysiotherapeuten u om de controle terug te krijgen over uw evenwicht en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Ménière

Ménière is een complexe aandoening die gepaard gaat met symptomen zoals ernstige duizeligheid, gehoorverlies, oorsuizen en drukgevoel in het oor. Hoewel er geen genezing is, kunnen onze fysiotherapeuten helpen bij het beheersen van de symptomen en het verbeteren van uw kwaliteit van leven. Door middel van vestibulaire revalidatie en balansoefeningen streven we ernaar om duizeligheid tussen de aanvallen door te verminderen en stabiliteit te bevorderen. Daarnaast bieden we ondersteuning en advies om u te helpen omgaan met de emotionele en sociale impact van deze aandoening, zodat u weer grip krijgt op uw leven.

Vestibulaire migraine

Vestibulaire migraine is een uitdagende aandoening die duizeligheid en evenwichtsproblemen veroorzaakt, vaak in combinatie met migraineaanvallen. Gelukkig kunnen onze fysiotherapeuten helpen bij het beheersen van deze symptomen en het verbeteren van uw dagelijks functioneren. Met een combinatie van vestibulaire revalidatie, gerichte oefeningen en levensstijlaanpassingen streven we ernaar om de frequentie en intensiteit van duizeligheids- en migraineaanvallen te verminderen. Door samen te werken, kunnen we uw welzijn maximaliseren en u helpen om weer grip te krijgen op uw leven, ondanks deze uitdagende aandoening.

Hyperventilatie

Hyperventilatie kan angstaanjagend zijn, maar onze fysiotherapeuten zijn hier om u te helpen. We begrijpen dat hyperventilatie kan leiden tot duizeligheid, benauwdheid en andere ongemakken. Door middel van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leren we u hoe u uw ademhaling kunt reguleren en kalmeren. Met deze aanpak kunt u de controle terugwinnen over uw ademhaling en symptomen verminderen. Samen werken we aan het herstellen van uw evenwicht en welzijn, zodat u zich weer comfortabel kunt voelen in uw eigen lichaam.

Enkel/ dubbelzijdig evenwicht uitval / neuritis vestibularis

Enkel- of dubbelzijdige evenwichtsuitval, zoals bij neuritis vestibularis, kan plotseling optreden en uw dagelijks leven verstoren. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten begrijpen de uitdagingen die gepaard gaan met deze aandoeningen en zijn toegewijd aan het herstellen van uw evenwicht en stabiliteit. Door middel van vestibulaire revalidatie, aangepaste oefeningen en strategieën voor compensatie helpen we u om uw evenwichtsgevoel te verbeteren en uw zelfstandigheid te herwinnen. Samen werken we aan het opbouwen van vertrouwen in uw bewegingen en het maximaliseren van uw functioneren, zodat u weer vol vertrouwen kunt deelnemen aan uw dagelijkse activiteiten.

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie, waarbij de bloeddruk plotseling daalt bij het overgaan van liggen naar staan, kan duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd veroorzaken. We bieden advies over houdingsveranderingen, geleidelijke bewegingsoefeningen en strategieën om de bloeddruk te reguleren. Door middel van gerichte interventies streven we ernaar om uw symptomen te verminderen en uw functioneren te verbeteren, zodat u weer veilig en zelfverzekerd kunt bewegen in het dagelijks leven.

Persoonlijke aanpak

Iedereen is anders, daarom kijken we naar duizeligheid op een persoonlijke manier. We bekijken je medische geschiedenis goed en vragen naar je klachten. Daarna maken we een plan dat speciaal voor jou is gemaakt, zodat we je goed kunnen helpen.

Oefeningen en therapie

Een goede manier om met duizeligheid om te gaan, is door te oefenen. Onze fysiotherapeut doet samen met jou oefeningen die helpen om je balans te verbeteren en minder duizelig te zijn. Daarnaast kunnen andere oefeningen helpen om je spieren sterker te maken, je houding te verbeteren en je algemene balans te bevorderen. Dit helpt je om zelfverzekerder te worden in je dagelijkse bezigheden en duizeligheidsaanvallen te verminderen.

Leren en zelf doen

Wij vinden het belangrijk dat je leert over duizeligheid en hoe je er zelf mee om kunt gaan. Onze fysiotherapeut geeft je waardevolle informatie, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. We willen dat je op de lange termijn gezonder wordt.

Neem contact op

Als duizeligheid uw dagelijkse leven beïnvloedt, bel of mail ons dan gerust. Onze ervaren fysiotherapeut Jeroen van Zanten staat klaar om je te helpen op je weg naar herstel en het terugkrijgen van controle over je evenwicht.

Wilt u een afspraak maken voor Duizeligheid of Balansproblemen?

Ik ben op zoek naar

Ga naar de inhoud